Definitie DSG-Leiderschap
“DSG-leiderschap = kwetsbaar, veilig en vol vertrouwen met aandacht naar anderen luisteren en in hun kracht zetten. Om vanuit meer balans tussen behoefte collega’s en organisatiedoelen, betere resultaten te bereiken”
In de praktijk ziet dat er, volgens ons als DSG Platform, als volgt uit:
“Het samen met collega’s, binnen een mentaal veilige omgeving, waar collega’s durven te zeggen wat ze willen en vinden, ontwikkelen van een visie is essentieel. Waarbij de leer- en nieuwsgierige leider, die dicht bij zichzelf blijft en zich kwetsbaar durft op te stellen, de collega’s herkent en erkent, inspireert tot uiten en het wij/zij gevoel wegneemt.
Dankzij deze gezamenlijke visie kan de leider een heldere koers (doel?) uitstippelen en de organisatie/collega’s o.b.v. vertrouwen, respect, gelijkwaardigheid en duidelijkheid naar een stip aan de horizon leiden. En daarbij de collega’s inspireren en motiveren, niet alleen om betere resultaten te behalen (dat ook), maar ook om hen te helpen betere “professionals” te worden.
Weet als authentieke leider waar de behoefte van elke individuele collega ligt en vergeet niet collega’s mee te nemen in de besluitvorming, waarbij een ieder zijn/haar rol kan pakken.
En tot slot neem als leider goed in acht dat je goed voor anderen kunt “zorgen” en vanuit oprechte interesse/aandacht kunt luisteren naar collega’s als je als leider zelf goed in je vel zit. Dan kun je pas als leider tijd en aandacht/oog hebben voor het welzijn en de resultaten van collega’s in je organisatie(in balans). En doelen op een energieke en effectieve wijze samen halen.”
Deze definitie DSG-leiderschap sluit grotendeels aan op de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek ‘Engaging leadership in the job demands resources model’ van Wilmar B. Schaufeli. Wat linkt onze missie/visie aan dit wetenschappelijk model: “Since engaged leaders, who inspire strength, and connect their followers, provide a work context in which employees thrive, organizations are well advised to promote engagement leadership.”
Dit wetenschappelijk onderzoek naar effectiviteit JDR-model heeft aangetoond dat het sturen op energiebronnen in het werk een groter effect heeft dan het wegnemen van stressbronnen. Voor DSG houdt dit in dat een leider zich meer moet richten op energiebronnen, waarbij natuurlijk ook de stressoren een rol spelen. Dus leren positief te denken en te framen.
Zoals eerder benoemd: wij (h)erkennen dat betrokken leiders, die daadkrachtig inspireren en hun volgers verbinden, een werkomgeving bieden waarin medewerkers groeien, bloeien en gedijen.